En iyi kahve için dokuz altın kural

En iyi kahve için dokuz altın kural

Sabah yeni uyanmışız. Gözler daha mahmur. Bir yudum kahve nasıl da güzel gelir. Ama "iyi" kahve. En iyi kahve...

İşte bu yazıda kahve keyfinizi en üst düzeye çıkarmanız için 9 ipucu anlatacağız. Biraz geç kalmış bir yazıdır, ama umarım beğeneceksiniz.

Kahveyi bence bir sanat haline getiren herkesin kendinden bir şeyler bulması ve bir şeyler katması. Kahve yetiştiriciliğinden kahve çekirdeğine, kahve çekirdeğinin saklanmasından öğütülmesine, demlenmesine, servis edilmesine kadar herkes kendi yöntemlerini deneyimliyor ve kendi damak tadından bir şeyler katıyor.

Böyle emek harcanan bir süreçte bir şeylerin ters gitmemesi için yani emeğin ziyan olmaması için çok ufak detaylara dikkat etmek gerekebiliyor. Ama bu gözünüzü korkutmasın. Kolay öğreneceğiniz ve kolaylıkla uygulayabileceğiniz 9 yöntem ile en iyi kahve deneyimini elde edebilirsiniz.

bir fincan en iyi kahve
Photo by Vova Krasilnikov on Pexels.com

1. Kural: En iyi kahve için taze kahve çekirdeği alın

Hepimiz biliyoruz ki kahve kavrulduktan sonra hızla tüketilmesi gereken bir gıda. Bu yüzden degassing sürecini tamamladıktan sonra çok da beklememiş bir kahveyi almak ve olabildiğince iyi muhafaza etmek gerekiyor. Bu yüzden mümkünse Coffee Project'in yaptığı gibi kahveyi kavurduktan sonra olabilecek en iyi ortamda muhafaza eden ve özel paket ile gönderim yapan firmalardan alışveriş yapın. Kokusu gitmiş, tadı ekşimeye başlamış kahve almayın, içmeyin.

photo of woman lying on bed while using laptop
Fotoğraf: Elijah O'Donnell / Pexels.com

2. Kural: Kahve Çekirdeğini iyi muhafaza edin

Oksijen ve parlak ışıklar kahve çekirdeğinin düşmanıdır.  O yüzden kahvenizi hava geçirmeyen cam ya da seramik kavanozlarda muhafaza etmelisiniz. Direkt gün ışığı almayan yerlerde saklayın. Sakın ama sakın buzdolabında hele hele buzlukta hiç bulundurmayın. Bu yüzden en iyi tavsiye 5-7 günlük kahve stoğu yapmanız şeklinde olacaktır. Bu konuda Coffee Project olarak yakın zamanda abonelik hizmeti başlattık. Haftalık olarak abone olabilir gerçek nitelikli kahve keyfini devamlı olarak yaşayabilirsiniz.

3. Kural: Bütçenize uygun en iyi kahve seçilmeli

En pahalı kahve sizin için en iyi kahvedir gibi bir şey söz konusu değil. Bu yüzden birkaç farklı kahve çeşidini deneyimlemek gerçekten faydalı olabilir. Dünyanın çeşitli yerlerinden çok farklı tadlar alabileceğiniz kahve çekirdekleri ülkemizde satışa sunulmuş durumda.

Biz Coffee Project olarak Arabica kahve çekirdeklerini öneriyoruz. Dünyada da bu konudaki genel yargı bu şekilde. %100 Arabica kahve çekirdekleri ve kahve çeşitleri tavsiye ediliyor. Ancak %100 Arabica olan bir sürü kahve çeşidi var bu yüzden size en uygun olanı çeşitleri deneyerek bulabilirsiniz. İnternette size en uygun kahveyi bulmanıza yardımcı olabileceğini söyleyen onlarca sayfa var. Biz daha iyisini yapıyoruz. Hem damak tadınıza uygun kahve öneren Kahve Asistanı hem de 4 farklı çekirdeği deneyebileceğiniz Nitelikli Kahve ile Tanışma Seti ile aradığınız kahveyi bulmanıza yardımcı oluyoruz. Nitelikli Kahve ile Tanışma Seti şu anda piyasadaki belki de en uygun set. Fiyatlar böyleyken kaçırmayın bence.

4. Kural: Mümkünse kendiniz öğütün

Kahveyi öğütmek gerekli ekipmanlarınız yoksa çok zahmetli bir iş gibi gözükebilir. Biz sizin için seve seve öğütüyoruz bize bir zahmeti de yok. Ancak eğer mümkünse kahveyi çekirdek olarak alıp kullandığınız kadarını öğütmeniz kahve keyfinizi artıracaktır.

5. Kural: lezzetli su kullanın

en iyi kahve için mineralli su tercih edilmelidir
Fotoğraf: Artem Beliaikin / Pexels.com

Hangi suyu kullandığınız çok kritik. Eğer lezzetli musluk suyu olan bir yerde yaşıyorsanız musluk suyu, eğer bu imkandan mahrumsanız şişe su kullanın. "Zaten kaynıyor efenim" falan gibi şeyler duyacaksınız, kulak asmayın. Doğal kaynak suları gibi lezzetli sular bambaşka bir kahve deneyimi sunacaktır. Mineralsiz sudan ziyade mineralli su tercih etmekte fayda var.

6. Kural: Doğru Kahve Filtre Kağıdı

Kahveyi demlerken adım adım ilerledik. 5 kuralı geride bıraktık, 6. kurala geldik. Burası zurnanın zort dediği yer olabiliyor. Bu yüzden doğru filtre kağıdını tercih etmekte yarar var. Gidip ucuz, dandik bir kahve filtre kağıdı alırsanız kahvenizin tadı ciddi oranda bozulabilir. Bir de sağlık söz konusu, üçe beşe takılmamak lazım. Aşağıya bizim önerdiğimiz filtre kağıtlarını bırakıyorum. Bir göz atarsınız.

7. Kural: Kahveyi abartmayın

Hepimiz zaman zaman daha sert kahve içme ihtiyacı duyuyoruz. Ama kahveyi sert yapıcam diye abartırsanız içtiğiniz kahveden bir tad almayabilirsiniz. Bu yüzden ölçülü kaşık kullanılarak doğru miktarda kahve kullanmak faydalı olacaktır.

8. Kural: Sıcaklığa dikkat edin

Suyu çok fazla ısıtmak kahvenin daha fazla tad vermesini sağlıyor gibi şeyler söyleniyor. Ancak bunu yapacağım diye çok sıcak su kullanmak da yanlış bir tercih olacaktır. Kahve için ideal olan suyun 93-94 derecede olmasıdır. Kahve bir kez demlenmeli, tekrar ısıtmaktan, suda çok uzun süre bekletmekten, demlendikten sonra sıcak ortamda tutmaktan kaçınılmalıdır. Bu işlemlerin yapılması kahvenin tadının bozulmasına neden olur. Tek seferde, yavaş yavaş demleyip keyfini alarak yudum yudum tüketin. Ne çok yavaş, ne de çok hızlı.

9. Kural: Ekipmanları temiz tutun

Kahve yaparken kullanılan ekipmanlar doğal olarak kirlenirler. Bunları belirli aralıklarla temizlemek, kahve deneyiminizin üst seviyede kalmasına yardımcı olacaktır. Bu ekipmanların temizliği için çeşitli kimyasallar bulunuyor dilerseniz bunları dilerseniz de çeşitli diğer temizlik yöntemlerini kullanarak ekipmanlarınızın temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız nitelikli kahve serüveninde büyük bir aşama kaydettiniz demektir. Tebrikler! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Etiketler: iyi kahve
Aralık 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR